South African Living

Designer First Impression: Pool seems very far removed from house – an asset that is currently not utilized.

The design needed to link the house to the garden and due to a severe slope before the pool careful thought had to be given to levels and drainage.

The owners expressed the need for the outside to be more inviting and that they felt they never really go out into the garden, the patio was therefore the end of the line before the garden was re designed.

Principles applied in the design:

  • Use the current form of the pool and wrap the new garden around it.
  • Create a new seating area close to the pool where loungers can be placed so that the pool can be experienced from close proximity.
  • The eye was drawn to the furthest corner at the pool area and a focal point in the form of a Mosaic pot on a raised platform was created as a focal point for this corner.
  • Soften the walls with planting and use the same plant species (to create unity) throughout the design.

THE END RESULT HAS BEEN A GARDEN THAT NOW EXTENDS FAR BEYOND THE PATIO AND ALSO OFFERS INTEREST WHEN VIEWED FROM THE PATIO.